Zoeken in deze blog

donderdag 25 november 2010

Marktwerking ondermijnt pijlers van een goede zorg

Bericht aan Tweede Kamerleden 23 november 2010

Geachte Kamerleden,

Gelukkig zijn de meesten het er inmiddels over eens dat de zorg in Nederland niet ziek is, maar dat de kwaliteit internationaal gezien zelfs goed is en wel tegen een relatief lage prijs. 
Voordat men voorgenomen wijzigingen in de gezondheidszorg doorvoert, doet men er daarom verstandig aan te kijken of men de pijlers van deze goede zorg met de veranderingen niet ondermijnt.
Essentiele factoren zijn het behoud van capabele en gedreven mensen, medisch verantwoorde prioritering bij de besteding van de schaarse middelen, mankracht, energie en tijd. Continuiteit zowel ten behoeve van de patientdossierkennis, patient-artsrelatie, als de werkrelatie met andere zorgverleners, intern en extern. En last but not least samenwerking, samenwerking, samenwerking. Daar waar het om mensenlevens gaat, moet samenwerking prevaleren boven concurrentie.

Marktwerking en de daar aan gerelateerde voorgenomen wetswijzigingen in de WMG en maatregelen tegen het zorgveld maken
het werken in de zorgsector onaantrekkelijk. Degene die een stevige positie heeft en die het budget beheert heeft de regie over de zorg, in casu dan niet zorg-professionals. Medisch verantwoorde prioritering zal dan niet meer van zelfsprekend zijn. Dit zal tot onnodig veel kosten leiden door foute prioritering en verspilling aan randactiviteiten zoals bijvoorbeeld lobby- en reclamekosten. Tijdelijke contracten ontnemen de medisch specialist de mogelijkheid met zijn team, afdeling en ziekenhuis te bouwen aan en te sturen naar een medisch verantwoord goed lopend zorgproces. De medisch specialist en zijn toekomstplannen worden geforceerd en onlogischerwijs losgekoppeld van zijn team, afdeling en ziekenhuis, medespecialisten, huisartsen in de omgeving en andere zorgverleners in de regio. De samenwerking tussen artsen met de genoemde groepen zal telkens weer in een verkenningsfase verkeren, in plaats van in een goed geoliede samenwerking. Patiënten zullen te maken krijgen met steeds andere medisch specialisten, die zich steeds opnieuw moeten inlezen in patientendossiers in steeds minder tijd. De wetten en regels van de marktwerking maken van samenwerking een risicofactor (NMa). Verder gaat 'U vraagt wij draaien', nu eenmaal niet samen met kostenbeheersing.

Conclusie: Het middel van marktwerking zoals voorgesteld, is erger dan de kwaal. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.